Βυζάντιο Ιστορία και Πολιτισμός

Η σειρά ντοκιμαντέρ «ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» αναφέρεται στην προσφορά του Βυζαντίου, στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, μέσα από τη διπλωματία, τις τέχνες και τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Η Ιστορικός ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ ΑΡΒΕΛΕΡ, μέσα από επιλεγμένη εργογραφία, παρουσιάζει τη σειρά έξι θεματικών ενοτήτων που άπτονται της ιστορίας του Βυζαντίου και του υλικού του πολιτισμού. 

Εμφάνιση #
Σύνδεσμος Βυζάντιο: Επεισόδιο 1ο

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, η Ιστορικός παρακολουθεί χρονολογικά την εξέλιξη και την εξάπλωση της Χριστιανικής Αυτοκρατορίας της Ανατολής, από την ίδρυσή της, ως την πτώση της.

Σύνδεσμος Βυζάντιο: Επεισόδιο 2ο

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς, η Ιστορικός προσεγγίζει τη γέννηση και την καταγωγή του Βυζαντινού κράτους, όπου για περισσότερο από χίλια χρόνια προφύλαξε ένα μεγάλο μέρος της ελληνορωμαϊκής κληρονομιάς και τη μετέδωσε στους σλαβικούς λαούς, στους Άραβες και στη Δύση. Αναφορά σε αυτοκρατορικά σύμβολα, κοσμολογίες και θεωρίες που εξηγούν την κοσμοκρατορία, την αιωνιότητα και την παγκοσμιότητα του Βυζαντινού κράτους.

 

Σύνδεσμος Βυζάντιο: Επεισόδιο 3ο

Ταξιδεύοντας μέσα στην ιστορία και τα αυτοκρατορικά σύμβολα, τα σημάδια της Ρωμαϊκής και της Χριστιανικής ισχύος, τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της κάθε εποχής, η Ιστορικός μιλά για μια θεοκρατική και αυστηρά ιεραρχημένη Αυτοκρατορία, με πρωτεύουσα την ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, που κυριάρχησε κυρίως στο Ανατολικό μέρος της Μεσογείου, για έντεκα περίπου αιώνες. Συνεχίζοντας, μας γνωρίζει τη λαμπρότητα αλλά και αντιξοότητες του Βυζαντινού πολιτισμού, τις οποίες χρωστά στην ποικιλομορφία των επαφών του, ειρηνικών και πολεμικών, με το ΙΣΛΑΜ, το Βασίλειο της ΑΡΜΕΝΙΑΣ, τα σλαβικά κρατίδια και τη Δυτική ΕΥΡΩΠΗ.

Σύνδεσμος Βυζάντιο: Επεισόδιο 4ο

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, η Ιστορικός προσεγγίζει την περίοδο της Εικονομαχίας, μιλώντας για τη Δυναστεία των Ισαύρων ή Συριακή Δυναστεία που κυβέρνησε την Βυζαντινή Αυτοκρατορία για πολλά χρόνια.

Σύνδεσμος Βυζάντιο: Επεισόδιο 5ο

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, η Ιστορικός μιλάει για τις επαφές του Βυζαντίου με τους ξένους πολιτισμούς, το σχίσμα των Εκκλησιών, ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή, τις Σταυροφορίες, η Λατινική κατάληψη της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ και οι περιφερειακές Αυτοκρατορίες της ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ, της ΝΙΚΑΙΑΣ, της ΑΡΤΑΣ και του ΜΥΣΤΡΑ και την πτώση του 1453.

Σύνδεσμος Βυζάντιο: Επεισόδιο 6ο

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς, η Ιστορικός μιλά για τους πόρους ζωής και τον πλουτισμό, τη ναυτιλία μιας θαλασσοκρατούσας αρχής, τη δημιουργία του μεγάλου εμπορικού και πολεμικού στόλου του Βυζαντίου. Τα καράβια των Βυζαντινών, που ταξιδεύουν στα πέρατα του κόσμου. Στη ΣΑΜΟ, τη ΡΟΔΟ, τη ΣΜΥΡΝΗ και την ΚΥΠΡΟ, προστατεύοντας τα νησιά και τις ακτές από τους πειρατές και μεταφέρουν εμπορεύματα, αλιεύματα και διάφορα προϊόντα στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, που αποτελεί κέντρο μεγάλης εμπορικής δραστηριότητας και απορρόφησης αγαθών.

Mighty Free Joomla Templates by MightyJoomla