Προϊστορική Ελλάδα

Εμφάνιση #
Σύνδεσμος Ανάκτορο της Κνωσού

Η εκπομπή «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» μας ξεναγεί στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της ΕΛΛΑΔΑΣ. Σε αυτό το επεισόδιο η περιήγηση γίνεται στο δαιδαλώδες Ανάκτορο της ΚΝΩΣΟΥ, το οποίο έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη του Άγγλου αρχαιολόγου ΑΡΘΟΥΡ ΕΒΑΝΣ. Παράλληλα, ο αφηγητής της εκπομπής, ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ, και ο αρχαιολόγος ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ παραθέτουν σημαντικές πληροφορίες για το ανάκτορο της ΚΝΩΣΟΥ και για τον ΜΙΝΩΙΚΟ Πολιτισμό.

Σύνδεσμος Κνωσός, ο Λαβύρινθος των μύθων

Η εκπομπή ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ εστιάζει στις ανασκαφές του ΕΒΑΝΣ στην ΚΝΩΣΟ και στην άποψή του για τον ΜΙΝΩΑ και τον ΜΙΝΩΙΚΟ πολιτισμό. Γίνεται αναφορά στην οικογένεια ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ και ειδικότερα στον ΜΙΝΩΑ και τις πρωτοποριακές του απόψεις για την ΚΝΩΣΟ, εκ διαμέτρου αντίθετες με εκείνες του ΕΒΑΝΣ, αν και έκανε τις πρώτες ερασιτεχνικές ανασκαφές του πριν από εκείνον. Παράλληλα γίνεται λόγος για το δογματισμό που επικρατούσε έως τον 19ο αιώνα όσον αφορά τις γνώσεις για το απώτερο παρελθόν του ανθρώπου, το φόβο να καταλήξουν τα ευρήματα στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, την πτώχευση του ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ και τη διακοπή των ανασκαφών. Κατόπιν γίνεται λόγος για τις ανασκαφικές προσπάθειες, αρκετά χρόνια αργότερα, του ΕΒΑΝΣ, καθώς ήταν ο μόνος που κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια εκσκαφής για την ΚΝΩΣΟ, αγοράζοντας την περιοχή.

Σύνδεσμος Ακρόπολη των Μυκηνών

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς "ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ" έχει ως θέμα την Ακρόπολη των Μυκηνών. Ο αφηγητής κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή με ιδιαίτερη αναφορά στις ανασκαφές του ΕΡΡΙΚΟΥ ΣΛΗΜΑΝ. Η περιήγηση ξεκινάει από τα τείχη της Ακρόπολης-τα Κυκλώπεια Τείχη-και στη συνέχεια την Πύλη των Λεόντων-την κύρια είσοδο στην Ακρόπολη των Μυκηνών. Ακολουθεί η παρουσίαση του Ταφικού Κύκλου Α, του βασιλικού τμήματος του νεκροταφείου και των χρυσών κτερισμάτων που βρέθηκαν στους τάφους. Στη συνέχεια, γίνεται λόγος για το θρησκευτικό κέντρο των Μυκηνών και περιγράφονται τα θεμέλια του Ανακτόρου, τα υπολείμματα του Ταφικού Κύκλου Β’, το Μέγαρο των Ανακτόρων, οι υπόγειες δεξαμενές νερού και ο θολωτός τάφος της Κλυταιμνήστρας. Η περιήγηση ολοκληρώνεται με τον τάφο του Αιγίσθου και τον Θησαυρό του Ατρέως.

Σύνδεσμος Μυκηναϊκή Τέχνη

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ» μας γνωρίζει την τέχνη του μυκηναϊκού κόσμου. Γίνεται αναφορά στις τρεις φάσεις της εξέλιξης της καλλιτεχνικής παραγωγής: την αρχική-επιχώρια, μινωική και απομίμηση μινωικής-την αφομοιωτική και την επιχώρια καλλιτεχνική δημιουργία. Παρουσιάζεται η μυκηναϊκή κεραμική με τα διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε φάσης, η γλυπτική του λίθου, καθώς και η μικρογλυπτική των σφραγιδολίθων, με την προβολή των σημαντικότερων αντιπροσωπευτικών καλλιτεχνικών δειγμάτων. Λόγος γίνεται ακόμα για τη μεταλλοτεχνία και παρουσιάζονται τα πιο σημαντικά σωζόμενα δείγματα-σκεύη καθημερινής χρήσης, αντικείμενα που σχετίζονται με τη νεκρική διακόσμηση, κοσμήματα, οπλισμός, εργαλεία. Τέλος, γίνεται λόγος για την τελευταία φάση της μυκηναϊκής τέχνης, και το τέλος του μυκηναϊκού πολιτισμού.

Σύνδεσμος Μυκήνες

Η εκπομπή “ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ…” μας ξεναγεί στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της ΕΛΛΑΔΑΣ. Σε αυτό το επεισόδιο η περιήγηση γίνεται στην Ακρόπολη των ΜΥΚΗΝΩΝ, από όπου παρακολουθούμε πλάνα με τα Κυκλώπεια τείχη, την περίφημη «Πύλη των Λεόντων» και τους Θολωτούς Τάφους, καθώς και με ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές του Γερμανού αρχαιολόγου ΕΡΡΙΚΟΥ ΣΛΗΜΑΝ. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ ΣΩΖΟΣ διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΑ» του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του περιηγητή του 2ου μ. Χ. αιώνα ΠΑΥΣΑΝΙΑ, αναφερόμενα στο Ανάκτορο και την πόλη των ΜΥΚΗΝΩΝ, ενώ αρχαιολόγος παραθέτει σημαντικές ιστορικές πληροφορίες για τον ΜΥΚΗΝΑΪΚΟ κόσμο.

Mighty Free Joomla Templates by MightyJoomla