Κλασική Ελλάδα

Εμφάνιση #
Σύνδεσμος Ολυμπία. Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη

Πρόκειται για ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ της σειράς ΕΔΩ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΕΥΡΩΠΗ, στο οποίο παρουσιάζεται ο αρχαιολογικός χώρος της ΟΛΥΜΠΙΑΣ και τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονται μέσα σ’ αυτόν. Παράλληλα, δίνονται ιστορικές λεπτομέρειες για το χώρο και τα γεγονότα που εκτυλίσσονταν εκεί κατά την αρχαιότητα, αλλά και για τις ιδέες και τις μορφές της τέχνης που γεννήθηκαν σ’ αυτόν τον ιερό χώρο.

 

Σύνδεσμος Ακρόπολη Αθήνας

Η εκπομπή «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» μας ξεναγεί στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της ΕΛΛΑΔΑΣ. Ο τίτλος αυτού του επεισοδίου είναι «ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ». Η περιήγηση πάνω στον Ιερό Βράχο γίνεται με τη βοήθεια ξεναγού, η οποία δίνει σημαντικές πληροφορίες για τα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, τον Ναό της ΑΘΗΝΑΣ ΝΙΚΗΣ, το ΕΡΕΧΘΕΙΟ και τον ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ. Επίσης, ο φακός μάς μεταφέρει στην Αρχαία Αγορά της ΑΘΗΝΑΣ και στο Αρχαίο Θέατρο του ΔΙΟΝΥΣΟΥ. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης στα αρχαία μνημεία, ο αφηγητής της εκπομπής, ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ, παραθέτει αποσπάσματα από το βιβλίο «ΑΤΤΙΚΑ» του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του περιηγητή του 2ου μ. Χ. αιώνα ΠΑΥΣΑΝΙΑ, αναφερόμενα στα μνημεία της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ και της Αρχαίας Αγοράς της ΑΘΗΝΑΣ. O αφηγητής αναφέρεται, επίσης, στην πολιορκία της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ και στο Βομβαρδισμό του ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ το 1687 από τη στρατιά του Ενετού ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΜΟΡΟΖΙΝΗ, και στο ενδιαφέρον των περιηγητών του 18ου και 19ου αιώνα, οι οποίοι περιγράφουν και απαθανατίζουν στα έργα τους την ΑΘΗΝΑ. Στο τέλος παρακολουθούμε εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης των μνημείων της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, ενώ αρχαιολόγος δίνει πληροφορίες για τις αναστηλωτικές εργασίες.

 

Σύνδεσμος Ο Ιερός Βράχος: Επεισόδιο 4ο

Η σειρά «ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ SOS» παρουσιάζει εργασίες και ενέργειες μικρών παιδιών σε θέματα κοινωνικά, περιβαλλοντικά, ταξιδιωτικά, ιστορικά. Το θέμα του τέταρτου επεισοδίου της σειράς είναι η Ακρόπολη και η ιστορία της. Προβάλλονται εικόνες από τα Προπύλαια, το Ναό της θεάς ΑΘΗΝΑΣ ΝΙΚΗΣ, τον Παρθενώνα, το Ερέχθειο, τις Καρυάτιδες. Τα παραπάνω αποδίδουν με τον τελειότερο τρόπο το μεγαλείο και τη δύναμη της πόλης το «χρυσό αιώνα» του ΠΕΡΙΚΛΗ. Το κέντρο μελετών της Ακρόπολης υλοποιεί προγράμματα γνωριμίας και ευαισθητοποίησης των μαθητών απέναντι στο Παρθενώνα. Τα παιδιά περιγράφουν την εμπειρία τους, την εργασία τους και εξηγούν τα στάδια της. Την επιτυχημένη ολοκλήρωση της διευκόλυνε η επίσκεψη στο μνημείο. Ακολουθεί αναφορά στη συντήρηση του μνημείου, τις αιτίες φθοράς του και τους τρόπους αποκατάστασης του.

Σύνδεσμος Παρθενώνας: μέτρο και τελειότητα

Η ταινία στοχεύει στην ανάδειξη της διαχρονικότητας του μνημείου – συμβόλου του παγκόσμιου πολιτισμού. Συγχρόνως, μέσα από την προσωπική ιστορία του πρωταγωνιστή επιτελείται η εξοικείωση των μαθητών και ενηλίκων με την κλασική τέχνη, αρχιτεκτονική και γλυπτική, στην κορυφαία της στιγμή, όπως αυτή ενσαρκώνεται στον Παρθενώνα.

Σύνδεσμος Επίδαυρος

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς "ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ..." μας ξεναγεί στο Ασκληπιείο και το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Ενώ η κάμερα διατρέχει τον αρχαιολογικό χώρο και τα μνημεία του Ασκληπιείου ο καθηγητής Αρχαιολογίας ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΑΚΗΣ, επικεφαλής της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου, μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του ιερού του Ασκληπιού, που ανάγεται στους προϊστορικούς ακόμη χρόνους και αποτελούσε σημαντικό θεραπευτήριο της αρχαιότητας. Κατά την περιήγηση στα κυριότερα μνημεία του χώρου, το Ιερό του Απόλλωνα Μαλεάτου στο λόφο Κυνόρτιο, το ναό του Ασκληπιού, τη Στοά του Αβάτου και τη Θόλο, παρατίθενται στοιχεία σχετικά με τη λατρεία του θεού-γιατρού της αρχαιότητας Ασκληπιού και τις τεχνικές θεραπείας, την ιστορία του χώρου αλλά και τις διαδοχικές φάσεις των αρχαιολογικών ανασκαφών στην περιοχή. Τέλος, ο καθηγητής Β. ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΑΚΗΣ μας ξεναγεί στο αρχαίο θέατρο τονίζοντας το στοιχείο της άριστης ακουστικής του. Στη διάρκεια της εκπομπής ο αφηγητής διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο «Κορινθιακά» του Παυσανία (2ος μ.Χ. αι.). Παρακολουθούμε επίσης, πλάνα από τις αναστηλωτικές εργασίες στα μνημεία του Ασκληπιείου.

Σύνδεσμος Βεργίνα, Οι Βασιλικοί Τάφοι

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ "ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ" μας παρουσιάζει τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και τα υψηλής αξίας ευρήματα. Γίνεται αναφορά στην ιστορία των αρχαιολογικών ερευνών-από τον Γάλλο αρχαιολόγο LEON HEUZEY, ο οποίος πραγματοποίησε τις πρώτες ανασκαφές το 1861, στον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΡΩΜΑΙΟ, ο οποίος εργάστηκε στην περιοχή έως το 1956 και στον μαθητή του ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ, τον σημαντικότερο ερευνητή της περιοχής. Παρουσιάζονται ο «Τάφος της Περσεφόνης», οι βασιλικοί τάφοι καθώς και ο τρόπος με τον οποίο ήρθαν στο φως. Παράλληλα, προβάλλονται τα σημαντικά κτερίσματα των τάφων, όπως η χρυσή λάρνακα με το «Άστρο της Βεργίνας», οι κεφαλές του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, οπλισμός κ.ά.

Σύνδεσμος Κόρινθος

Η εκπομπή “ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ…” μας ξεναγεί στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της ΕΛΛΑΔΑΣ. Σε αυτό το επεισόδιο η περιήγηση γίνεται στην Αρχαία ΚΟΡΙΝΘΟ, όπου παρακολουθούμε πλάνα με τον Δωρικό Ναό του ΑΠΟΛΛΩΝΑ, την αρχαία ΔΙΟΛΚΟ, το Ωδείο, την Κρήνη της ΠΕΙΡΗΝΗΣ, το αρχαίο λιμάνι των ΚΕΓΧΡΕΩΝ. Επίσης, προβάλλονται εκθέματα από το Μουσείο της ΚΟΡΙΝΘΟΥ και πλάνα από τον ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟ. Η αρχαιολόγος ΝΑΥΣΙΚΑ ΜΠΟΥΚΙΔΟΥ αναφέρεται σε σημαντικά ιστορικά στοιχεία για την περιοχή και τα μνημεία της, ενώ ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ παραθέτει πληροφορίες από το βιβλίο «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΑ» του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του περιηγητή του 2ου μ. Χ. αιώνα ΠΑΥΣΑΝΙΑ.

Σύνδεσμος Δελφοί

Η εκπομπή “ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ…” μας ξεναγεί στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της ΕΛΛΑΔΑΣ. Σε αυτό το επεισόδιο η περιήγηση γίνεται στους ΔΕΛΦΟΥΣ. Παρακολουθούμε πλάνα με τον Ναό του ΑΠΟΛΛΩΝΑ, τους ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ελληνικών πόλεων, το Αρχαίο Θέατρο, την ΚΑΣΤΑΛΙΑ Πηγή, το Στάδιο και με εκθέματα από το Μουσείο των ΔΕΛΦΩΝ, ενώ αρχαιολόγος δίνει σημαντικές πληροφορίες για τα μνημεία και την περιοχή. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, επίσης, ο αφηγητής ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ παραθέτει πληροφορίες από το βιβλίο «ΦΩΚΙΚΑ» του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του περιηγητή του 2ου μ. Χ. αιώνα ΠΑΥΣΑΝΙΑ.

Σύνδεσμος Δελφοί, Κέντρο του Αρχαίου Ελληνικού Κόσμου

Η ιστορία του μαντείου των Δελφών και η σύνδεσή του με το μαντείο της Δωδώνης, τη Δήλο, τους θεούς ΔΙΑ, ΔΙΟΝΥΣΟ και ΑΠΟΛΛΩΝΑ και τους μύθους των Ελλήνων. Αναφέρεται ο ομφαλός ως τελετουργικό σύμβολο, οι γιορτές και οι αγώνες που θέσπισε ο θεός ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ-τα Σεπτήρια και τα Πύθια – η Ιερά Οδός, τα κτίσματα των Θησαυρών, η ΠΡΟΝΑΙΑ ΑΘΗΝΑ, οι τελετές κάθαρσης των προσκυνητών αλλά και της ΠΥΘΙΑΣ, η Κασταλία Πηγή, ο τρόπος με τον οποίο δίνονταν οι χρησμοί, καθώς και οι μύθοι που συνδέονται με το μαντείο των Δελφών. Γίνεται αναφορά στο μύθο των Μαινάδων και τη λατρεία του Διονύσου, παραλληλίζοντας τις τελετές με τα σημερινά Αναστενάρια του Λαγκαδά. Τέλος, η αφηγήτρια αναφέρεται στο θέατρο και ερμηνεύει τη μετάβαση από τις θρησκευτικές τελετές στις θεατρικές παραστάσεις τον 5ο και τον 4ο π. Χ. αιώνα.

Σύνδεσμος Το μήνυμα των Δελφών

Στην ΕΛΛΑΔΑ, τη χώρα που το φως απλώνεται και διαχέεται σε κάθε γωνιά της, οι Έλληνες εμπνέονται και δημιουργούν μέσα από την καθαρότητα του τοπίου, την ιστορία και τον πολιτισμό, που φέρει χρόνια τώρα αυτή η χώρα. «ΌΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΣ», η ελληνική ψυχή θα φωτίζεται και θα μετουσιώνει το φως σε τέχνη, δημιουργία, πνευματικότητα και ομορφιά. Το σημείο που συναντήθηκαν, σύμφωνα με τη μυθολογία, οι δυο αετοί που έστειλε ο ΔΙΑΣ από την άκρη του σύμπαντος για να βρουν το κέντρο του κόσμου, οι ΔΕΛΦΟΙ, ο ομφαλός της γης παροσιάζεται στο επεισόδιο «ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ». Το 1892, Γάλλοι Αρχαιολόγοι από τη Γαλλική Αρχαιολογική Ακαδημία ξεκίνησαν τις ανασκαφές στους ΔΕΛΦΟΥΣ, στο μέρος που ξεκίνησε ο θεσμός της Αμφικτιονίας. Η εκπομπή περιηγείται στις αίθουσες του Μουσείου και παρουσιάζει τα εντυπωσιακά ευρήματα, όπως το ύψιστο πρότυπο αισθητικής και αρμονίας, τον ΗΝΙΟΧΟ, τη ΣΦΙΓΓΑ, αφιέρωμα των Ναξίων στο θεό ΑΠΟΛΛΩΝΑ, τους ΚΟΥΡΟΥΣ και την ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ. Ο Ποιητής ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ, με τη βοήθεια της συντρόφου του ΕΥΑΣ ΠΑΛΜΕΡ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ, θέλησε να αναβιώσει τους Δελφικούς Αγώνες και να επαναφέρει το πανανθρώπινο μήνυμα των ΔΕΛΦΩΝ με τις Δελφικές Γιορτές, που πραγματοποιήθηκαν το 1927 και το 1930 και αποτέλεσαν σημαντικό πνευματικό γεγονός της εποχής. Οι μυστικοί νόμοι των ΔΕΛΦΩΝ, η αρμονία και ο ρυθμός, που αποκαλύπτεται σε κάθε σημείο του Ιερού Τόπου, παραμένουν ισχυροί και προσελκύουν πλήθος επισκεπτών.

Σύνδεσμος Ολυμπία

Η εκπομπή “ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ…” μας ξεναγεί στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της ΕΛΛΑΔΑΣ. Σε αυτό το επεισόδιο η περιήγηση γίνεται στην Αρχαία ΟΛΥΜΠΙΑ. Προβάλλονται πλάνα από το Ιερό, όπου μεταξύ άλλων μνημείων βρίσκεται ο Ναός και ο Βωμός της ΗΡΑΣ, το Εργαστήριο του αρχαίου γλύπτη ΦΕΙΔΙΑ, το ΛΕΩΝΙΔΑΙΟ, το ΓΥΜΝΑΣΙΟ και ο Ναός του ΔΙΑ. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρακολουθούμε σκηνές από Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, ενώ ο Έφορος Αρχαιοτήτων ΟΛΥΜΠΙΑΣ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΙΑΓΚΟΥΡΑΣ, δίνει σημαντικά ιστορικά στοιχεία για το Ιερό. Παράλληλα, ο αφηγητής της εκπομπής, ΧΑΡΗΣ ΣΩΖΟΣ, παραθέτει πληροφορίες από το βιβλίο «ΗΛΙΑΚΑ Α » του έργου «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ» του περιηγητή του 2ου μ. Χ. αιώνα ΠΑΥΣΑΝΙΑ.

Σύνδεσμος Ολυμπίας Περιήγησις: Μέρος 1ο

Το επεισόδιο της εκπομπής «Η ΕΡΤ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» με τίτλο «ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ» είναι αφιερωμένο στον αρχαιολογικό χώρο της ΟΛΥΜΠΙΑΣ και την εξέλιξη του μέσα στο χρόνο. Η περιήγηση ξεκινά από τις φυσικές ομορφιές και τα μυθικά ποτάμια της περιοχής (ΑΛΦΕΙΟΣ, ΚΛΑΔΕΟΣ), συνεχίζεται με δοξασίες για τον Κρόνιο Λόφο και αναφορές στο έργο του ΠΑΥΣΑΝΙΑ «ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΙΣ», όπου περιγράφεται η πόλη, τα μνημεία της, ιεροτελεστίες και έθιμα με στοιχεία από την ιστορία, το θρύλο και τη λαογραφία. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται οι παραδόσεις σχετικά με την έναρξη και την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, τον τοπικό και μετέπειτα πανελλήνιο χαρακτήρα τους, το τελετουργικό και τα αγωνίσματα της Ολυμπιακής Γιορτής, την επικράτηση της εκεχειρίας σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια τους, τη διεθνή φήμη τους. Παράλληλα, περιγράφεται ο χώρος του Ιερού που ονομαζόταν Άλτις με τα κύρια θρησκευτικά κέντρα και τους ναούς του. Γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο ναό της ΗΡΑΣ και του ΔΙΑ, στα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής και της κατασκευής του, στην ανέγερση των «Θησαυρών», κτηρίων σε σχήμα ναού, αφιερωμάτων των ελληνικών πόλεων της Κάτω ΙΤΑΛΙΑΣ και της ΣΙΚΕΛΙΑΣ στο Ιερό της ΟΛΥΜΠΙΑΣ. Στο εσωτερικό του ναού της ΗΡΑΣ βρισκόταν το άγαλμα της θεάς, καθισμένης σε θρόνο, το άγαλμα του ΔΙΑ και του ΕΡΜΗ, που φιλοτέχνησε ο μεγάλος γλύπτης ΠΡΑΞΙΤΕΛΗΣ. Τέλος, προβάλλεται ο χώρος όπου διεξάγονταν τα ΗΡΑΙΑ (γιορτή προς τιμήν της ΗΡΑΣ), το πρυτανείο των Ηλείων, το Βουλευτήριο όπου συνεδρίαζε η Ολυμπιακή Βουλή και φυλάσσονταν τα επίσημα έγγραφα και ψηφίσματα.

Σύνδεσμος Ολυμπίας Περιήγησις: Μέρος 2ο

Το επεισόδιο της εκπομπής «Η ΕΡΤ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» με τίτλο «ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ» είναι αφιερωμένο στον αρχαιολογικό χώρο της ΟΛΥΜΠΙΑΣ και την εξέλιξη του μέσα στο χρόνο. Η περιήγηση ξεκινά από το ναού του ΔΙΑ, που βρίσκεται στον ιερό χώρο της Άλτεως και συνεχίζεται με περιγραφή των χαρακτηριστικών της αρχιτεκτονικής του, της κατασκευής του, του γλυπτού διάκοσμου του. Στο εσωτερικό του φυλάσσονταν πολλά αναθήματα, συμπεριλαμβανομένου και του χρυσελεφάντινου αγάλματος του ΔΙΑ. Ακολουθεί περιγραφή των ευρημάτων γύρω από το ναό και αναφορά στην κατασκευή του σταδίου για τη διεξαγωγή των αγώνων, στα μέρη και τη χωρητικότητα του, τα αγωνίσματα που φιλοξενούσε, τη θέση των Ελλανοδικών. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο Μητρώον, ναό αφιερωμένο στη μητέρα των θεών ΡΕΑ ή ΚΥΒΕΛΗ, στο ΦΙΛΙΠΠΕΙΟΝ, κυκλικό κτήριο που ανοικοδομήθηκε από το βασιλιά ΦΙΛΙΠΠΟ Β’, το ΛΕΩΝΙΔΑΙΟ, αρχικά ξενώνα και μετέπειτα κατοικία Ρωμαίων αξιωματούχων, στην Παλαίστρα, τετράγωνο κτήριο που χρησίμευε για την προγύμναση των αθλητών, το Γυμνάσιο που πραγματοποιούνταν οι προγυμνάσεις των αθλητών του δρόμου και του πεντάθλου, το Πρόπυλο που συνδέει το Γυμνάσιο με την Παλαίστρα. Στη συνέχεια, προβάλλεται η ιστορική εξέλιξη των αγώνων και η άρρηκτη σχέση τους με το συγκεκριμένο χώρο, ενώ παρουσιάζεται η απαγόρευση της τέλεσης τους από το Αυτοκράτορα ΘΕΟΔΟΣΙΟ Α’, η σταδιακή παρακμή της περιοχής και τα αίτια της.

Σύνδεσμος Σπάρτη, Η γένεση μιας πόλης: Μέρος 1ο

Η σειρά ντοκιμαντέρ «ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» περιπλανιέται σε διάφορες γωνιές της ΕΛΛΑΔΑΣ, προβάλλοντας τόπους με ιστορία, και αντλεί πληροφορίες και αναμνήσεις από απλούς ανθρώπους. Στόχος της να προβάλλει την μεγαλοπρέπεια της Ελληνικής γης, αλλά και το σύνολο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το συγκεκριμένο επεισόδιο με τον τίτλο «ΣΠΑΡΤΗ-Η ΓΕΝΕΣΗ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ» καταγράφει τα θαυμάσια κτίσματα της ΣΠΑΡΤΗΣ, που σαν κοσμήματα λάμπρυναν την πόλη μέχρι τη δεκαετία του 1950 και παρακολουθεί την οικοδομική της εξέλιξη, μέσα από τις ανάγκες που προκύπτουν, αλλά και μέσα από την στρατηγική που ακολουθεί η πολιτεία διαχρονικά. Την ευδιάκριτη αρχαιοπρέπεια της παλιάς πόλης ακολούθησαν τα σπάνια νεοκλασικά κτήρια, δείγματα του μοντερνισμού. Η σημερινή ΣΠΑΡΤΗ, παραδομένη σε μια νεοαστική αρχιτεκτονική, έχει χάσει την αίγλη του παρελθόντος.

Σύνδεσμος Σπάρτη, Η γένεση μιας πόλης: Μέρος 2ο

 

Mighty Free Joomla Templates by MightyJoomla