Αρχαιότητα και Λογοτεχνία

Εμφάνιση #
Σύνδεσμος Ηράκλειον-Κνωσός-Νίκος Καζαντζάκης

Οι φυσικές ομορφιές της ΚΡΗΤΗΣ, ο Αρχαιολογικός Χώρος της ΚΝΩΣΟΥ και ο τάφος του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ είναι τα σημεία αναφοράς αυτού του αφιερώματος της εκπομπής «Η ΔΕ ΠΟΛΙΣ ΕΛΑΛΗΣΕΝ». Ο τόπος αυτός που ενέπνευσε το συγγραφέα να δημιουργήσει έργα και ήρωες που θαυμάστηκαν από όλη την υφήλιο παρουσιάζεται και μέσα από την ανάγνωση αποσπασμάτων από τα έργα του. Οι ηθοποιοί ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ και ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ διαβάζουν αποσπάσματα από τα έργα «ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΓΚΡΕΚΟ», «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» και «Η ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΟΣ & ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΖΟΡΜΠΑ».

Σύνδεσμος Επίδαυρος - Γιώργος Μανιώτης

Η σειρά των εκπομπών «Η ΔΕ ΠΟΛΙΣ ΕΛΑΛΗΣΕΝ» παρουσιάζουν το έργο κάποιων λογοτεχνών σε συνδυασμό με τον τόπο όπου αναδεικνύεται ή έχει δεχτεί επιδράσεις η λογοτεχνική τους δημιουργία. Το επεισόδιο αυτό παρουσιάζει το συγγραφέα ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΝΙΩΤΗ και το έργο του που σχετίζεται με το ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ της ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ. Πλάνα από το Αρχαίο Θέατρο, το βυζαντινό ναό του ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ του ΕΛΕΗΜΟΝΑ στο γειτονικό ΛΥΓΟΥΡΙΟ (Δήμος ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ), τους ελαιώνες και την πανέμορφη φύση που το συντροφεύουν, ακολουθούν την ανάγνωση αποσπασμάτων των τραγωδιών «ΑΛΚΗΣΤΙΣ» και «ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ» που μετέφρασε ο συγγραφέας ή πρωτότυπου δικού του κειμένου που αφιέρωσε στον ιερό αυτό χώρο. Πλάνα από σύγχρονη μεγαλούπολη και ενός αυτοκινητόδρομου χρησιμοποιούνται σε εναλλαγή με τα πλάνα του αρχαιολογικού χώρου, παρακολουθώντας τους συνειρμούς που το κείμενο προβάλλει.

Σύνδεσμος Δελφικές Γιορτές

Εκπομπή-αφιέρωμα στις πρώτες Δελφικές Γιορτές που διοργάνωσαν ο ΑΓΓΕΛΟΣ και η ΕΥΑ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ στους Δελφούς. Γίνεται εκτενής αναφορά στη Δελφική Ιδέα και στο όραμα για πνευματική αμφικτιονία που είχε καλλιεργήσει το ζεύγος Σικελιανού, με σκοπό τη συσπείρωση των πνευματικών ανθρώπων της εποχής και τη συνεργασία για την ειρήνη και τη συμφιλίωση των λαών. Μεταξύ άλλων, οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο των πρώτων Δελφικών Γιορτών, που πραγματοποιήθηκαν το 1927, περιλάμβαναν γυμνικούς αγώνες καθώς και την παράσταση της αρχαίας τραγωδίας «Προμηθέας Δεσμώτης» (η πρώτη παράσταση αρχαίου δράματος σε υπαίθριο χώρο). Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ παρατίθενται πληροφορίες που αφορούν την προετοιμασία του εγχειρήματος και προβάλλονται αποσπάσματα από την ταινία των Αδελφών ΓΑΖΙΑΔΗ, που περιλαμβάνουν βωβές λήψεις τόσο των γυμνικών αγώνων όσο και της θεατρικής παράστασης. Ακούγονται επίσης οι φωνές των ηθοποιών που υποδύονται τους θεατρικούς ρόλους και τα χορικά της παράστασης μετά την προσθήκη ήχου από τον ΟΚΤΑΒΙΟ ΜΕΡΛΙΕ το 1971 στη βωβή κινηματογράφηση του 1927.

Σύνδεσμος Δελφοί - Γιώργος Σεφέρης

Η εκπομπή «Η ΔΕ ΠΟΛΙΣ ΕΛΑΛΗΣΕΝ» παρουσιάζει το ιερό των ΔΕΛΦΩΝ, το πιο ξακουστό Μαντείο της Αρχαίας ΕΛΛΑΔΑΣ, μέσα από τη ματιά του Έλληνα Νομπελίστα Ποιητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ. Ο φακός μας ξεναγεί στους πρόποδες του ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ, στο υποβλητικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα στους δύο θεόρατους βράχους, τις ΦΑΙΔΡΙΑΔΕΣ και στον αρχαιολογικό χώρο των ΔΕΛΦΩΝ. Επίσης, προβάλλονται τα σημαντικότερα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου των ΔΕΛΦΩΝ, όπως ο ΗΝΙΟΧΟΣ, ο ΟΜΦΑΛΟΣ, η ΣΦΙΓΓΑ των Ναξίων, οι δύο κούροι ΚΛΕΟΒΙΣ και ΒΙΤΩΝ. Ο Ηθοποιός ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ διαβάζει το κείμενο «ΔΕΛΦΟΙ» από τις ΔΟΚΙΜΕΣ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ καθώς και απόσπασμα από τα ΕΠΙΝΙΚΙΑ του ΠΙΝΔΑΡΟΥ ωδή ΠΥΘΙΑ. Ο Ποιητής απαγγέλλει το Γ ποίημα «ΜΕΜΝΗΣΟ ΛΟΥΤΡΩΝ ΟΙΣ ΕΝΟΣΦΙΣΘΗΣ» (ΞΥΠΝΗΣΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟ ΤΟΥΤΟ ΚΕΦΑΛΙ), το Κ «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ» της ποιητικής συλλογής του «ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ» καθώς και το «είπατε τω βασιλήι. . . απέσβετο και λάλον ύδωρ. (θεωρείται ο τελευταίος χρησμός του Μαντείου των ΔΕΛΦΩΝ)».

Mighty Free Joomla Templates by MightyJoomla